Menu

Ontwikkeling, opleiding en coaching

Bij PCBO Apeldoorn ben je nooit uitgeleerd

Bij PCBO Apeldoorn staan we voor jouw ontwikkeling, opleiding en coaching. Het doel is simpel: we willen dat je op je plek zit bij ons, dat je lol in je werk hebt en uitgedaagd wordt. We vinden het dan ook heel belangrijk dat jij je een carrière lang kunt blijven ontwikkelen. Duurzame arbeidsmobiliteit noemen we dat met een mooi woord. En daar zijn we samen verantwoordelijk voor. Wij als werkgever, jij als medewerker.

2023 PCBO Kids 261

Samen lerend vooruit

Bij PCBO Apeldoorn is er veel ruimte van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Zo zijn er tal van netwerken op functieniveau en brengen we specialisten op bepaalde gebieden samen, bijvoorbeeld als het gaat over hoogbegaafdheid, taal of rekenen. Ervaringen en ideeën worden gedeeld en ingezet om stappen te zetten en samen lerend verder te komen. Ook is er tijd om mee te kijken bij andere collega’s in de klas, stimuleren we de professionele cultuur en is er veel aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

2023 PCBO Kids 121 png

Samenwerking met hbo en mbo

Bij PCBO Apeldoorn werken we nauw samen met 5 regionale hbo-opleidingen. Samen kijken we naar hoe de leerkrachten van de toekomst opgeleid worden en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de theorie nog beter aansluit bij de praktijk. Ook de samenwerking met mbo-opleidingen voor onderwijsondersteunend personeel wordt verder vormgegeven. Op die manier nemen we vandaag al de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijzend personeel van morgen.

PCBO terug de schoolbanken in

Terug de schoolbanken in

Bij PCBO Apeldoorn geloven we dat leren en jezelf ontwikkelen vooral in de praktijk moet gebeuren. Maar soms is het goed even terug de schoolbanken in te gaan. Elke PCBO-school heeft z’n eigen scholingsbeleid en -budget. Maak er gebruik van. Er zijn leiderschapstrajecten voor schoolleiders en we organiseren opleidingen en cursussen die je als medewerker kosteloos kunt volgen. Denk aan bewegingsonderwijs, passend onderwijs, BHV of een schoolleidersopleiding. Vaak volg je zo’n opleiding met collega’s van andere scholen. Leuk om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren. Door jezelf te blijven uitdagen en opleidingen te volgen, word je niet alleen als onderwijsprofessional beter, maar ook als mens nóg completer.

Me+U

Bij PCBO Apeldoorn willen we dat je plezier in je werk hebt en dat je werk doet dat bij je past. Daar zorgen we voor door gebruik te maken van ME+U; een digitaal platform voor persoonlijke ontwikkeling, samenwerking, cultuur en leiderschap. ME+U geeft jou het meest complete beeld van jouw drijfveren, je potentieel, je impact en de mogelijkheden die jij en je collega’s hebben door elkaar echt te zien. Ontwikkel jezelf door de combinatie van zelfinzicht en feedback van anderen. Zo werken we aan een open cultuur waar we samen werken aan nóg beter onderwijs.

Jouw eigen coach

We willen graag dat je slaagt als je bij PCBO Apeldoorn aan de slag gaat. We gooien je dus niet zomaar in het diepe, maar staan achter je én naast bij je eerste stappen binnen onze organisatie. Daar zorgt je persoonlijke professionaliseringscoach voor. Jouw coach ondersteunt je, geeft advies en wijst je de weg. Zo maken we gebruik van beeldcoaching, het samen terugkijken van je lessen. Maar ook van co-coaching. Dan bereid je samen een les voor en geef je die ook samen. De ervaringen die je op doet gebruik je weer om jezelf verder te ontwikkelen. Welke coaching het beste bij jou past? Dat zoeken we samen voor je uit.

Onze medewerkers aan het woord

En misschien binnenkort jouw collega's?
 • Maaike 1
 • Licella 1 v3
 • Harm Jan leerkracht
 • Grienette 1
 • Jeroen 1
 • Patrick 1
 • Stephanie 2
 • Maaike Heuvelhorst

  • Schoolleider
  • De Ploeg

  Wil je carrière maken in het onderwijs, dan vind je in PCBO Apeldoorn een zeer betrokken en flexibele werkgever die je alle ruimte geeft. Ikzelf kwam in 2008 als invalkracht bij PCBO Apeldoorn terecht en al snel kon ik als vaste leerkracht van groep 8 aan de slag. In 2015 werd ik IB’er en sinds 2021 ben ik schoolleider van De Ploeg. Eigenlijk verliep mijn pad net zoals dat bij basisschoolleerlingen gaat. Als je de tijd neemt én krijgt om je talententen te ontdekken, dan gaat je ontwikkeling vanzelf een kant op die bij jou past.

 • Licella Hallatu

  • Leraarondersteuner
  • De Diamant Het Kristal

  “Er is niets mooiers dan kinderen die zichzelf durven laten zien, wat hun talent ook is. Dat ze gaan stralen omdat ze lekker in hun vel zitten. Misschien is dat wel de belangrijkste voorwaarde voor een leuke schooltijd. Dat je als kind kunt zijn wie je bent en dat er gekeken wordt naar wat je wel kunt in plaats van wat je nog niet kunt. Als je mag doen waar je goed in bent, ga je vanzelf bijzondere prestaties leveren. En dat geldt zeker ook voor mezelf. Wil je het beste in jezelf naar boven halen, dan moet de plek waar je werkt leuk en uitdagend zijn.”

 • Harm Jan Haaijer

  • Leerkracht
  • Het Kompas

  PCBO Apeldoorn loopt als een rode draad door mijn leven. Als kind zat ik op Het Anker (nu De Diamant) en tijdens de PABO liep ik stage op verschillende PCBO-scholen. Na mijn studie kwam ik als invalkracht in dienst bij PCBO en nu sta ik al weer vier jaar voor de klas op PCBO Het Kompas. Je kunt dus wel zeggen dat ik me hier helemaal thuis voel en een goed beeld heb gekregen van waar PCBO voor staat. Wat het eerst in me opkomt? Hartelijk, serieus én open voor vernieuwing en verbetering. En dat is precies waar ik zelf ook voor sta!

 • Grienette Lennips

  • Professionaliseringscoach

  Ik werk al meer dan 25 jaar bij PCBO Apeldoorn. Dan kun je wel zeggen dat ik het hier erg naar mij zin heb. Al weer heel wat jaren geleden heb ik voor de klas gestaan, maar de organisatorische kant van het primair onderwijs trok me meer. Ik volgde door de jaren heen wat andere opleidingen op het gebied van coaching en begeleiding en toen heb ik een tijd stagiaires en later startende leerkrachten begeleid. Momenteel ligt mijn focus op het aantrekken van leerkrachten, leraarondersteuners, onderwijsassistenten en zij-instromers. Daarnaast organiseer ik scholing voor deze groepen. Ik vind dat dit bij PCBO heel goed geregeld is.

 • Jeroen Streutker

  • Onderwijsassistent
  • Prinses Margriet

  Als de kinderen het naar hun zin hebben, dan heb ik dat ook.” Het lijkt een zin uit een reclame voor zonvakanties, maar voor onderwijsassistent Jeroen Streutker is plezier hebben en lekker in je vel zitten heel belangrijk voor kinderen die naar school gaan. “Ik zie het vaak direct aan mijn leerlingen als het even niet zo lekker met ze gaat. Dan heeft het geen zin om de dag met een rekentaak te beginnen. Door even samen te kletsen en drempels weg te nemen, zie je de gezichtjes opklaren en gaan ze vanzelf weer mee in het leerproces.

 • Patrick Rox

  • Zij-instromer
  • Passe-Partout Centrum

  Voor de klas staan is iets heel anders dan wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Ik kom uit het bedrijfsleven en als teamleider zat ik met name in de saleshoek: knallen en winst maken. ‘Wil ik dit nog wel?’, vroeg ik me op een gegeven moment af. Het antwoord was meteen duidelijk: NEE! Ik vind het vooral leuk om mensen verder te brengen. Dat deed ik al als manager op mijn werk. Als ik dan iets anders wilde gaan doen, dan leek het onderwijs goed bij mij te passen.

 • Stephanie van Schaik

  • IB'er
  • De Gong

  Toen ik op de basisschool zat wist ik al dat ik later juf wilde worden. Misschien wel omdat ik in die tijd een juf had die echt oog voor mij en mijn klasgenootjes had. Ik werd gezien en dat vond ik heel fijn. Het is een gevoel dat ik nog elke dag wil geven aan de kinderen en mijn collega’s. Dat kon ik al als leerkracht en nu ook al een aantal jaar als Intern Begeleider. En wie weet in de toekomst weer in een andere functie, want ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Ik wil absoluut niet vastroesten in mijn werk en zo staat PCBO Apeldoorn er ook in. Gelukkig maar.

  Onze scholen

  Met 25 basisscholen in de regio Apeldoorn is er altijd wel een PCBO-school bij jou in de buurt. Ze verschillen van elkaar in grootte, locatie en onderwijsconcept, maar delen dezelfde gezellige sfeer. Bekijk de websites van onze scholen en ontdek welke het beste bij jou past. En lijkt het je leuk om op verschillende scholen te werken? Ook dat kan bij PCBO.